3D-overblik i en fart

Nyt maskinstyringssystem letter arbejdsdagen for maskinfører Brian Dickow, der betegner Trimble Earthworks som et logisk, produktivt og fremtidssikret redskab.   

Trimble Earthworks er et logisk, produktivt og fremtidssikret redskab.

Da maskinfører Brian Dickow skulle have ny gravemaskine i efteråret, måtte han selv vælge maskinstyringssystem. Hidtil har hans arbejdsplads, SKJ Maskinudlejning fra Ringsted, brugt Trimble GCS900, men nu var chancen der for at få det sidste nye system, Trimble Eartworks. Det valg har Brian Dickow ikke fortrudt, at han fik monteret på sin nye Hitachi 15 tons’er. Trimble’s produkter bliver herhjemme solgt og monteret af Sitech Danmark fra Horsens.

”Jeg vil helt klare fremhæve brugervenligheden, som sammenlignet med GCS900 har langt mere grafik og er mere logisk opbygget. Som ny bruger er det let at sætte sig ind i og navigere rundt i, og har du brug for hjælp, så viser hjælpefunktionerne dig hvordan,” siger Brian Dickow, der har tre års erfaring med GPS-baseret maskinstyring.

De sidste syv år har han udelukkende fungeret som indlejet hos MJ Eriksson, som i perioden har lejet gravemaskine med maskinfører hos SKJ Maskinudlejning. For tiden arbejder han hos Novo Nordisk i Måløv, hvor han bl.a. graver ud til interne cykelstier, indkørsler og parkeringspladser.

 

Hurtig og nøjagtig

En ny type sensor gør ifølge Sitech systemet meget hurtigere end det gamle. Hvor opdateringshastigheden til de to sensorer før var på 20 hertz, ligger den nu på 50 hertz.

”Før kunne jeg ikke altid se på skærmen, hvor skovlen var, jeg var nødt til at vente på systemet. Nu følger skovlen maskinen med 100 procent nøjagtighed, og alene den sparede ventetid øger produktiviteten,” fremhæver Brian Dickow.

7 tommer skærmen på GCS900 er udskiftet med en 10,1 tommer touchskærm med zoomfunktion på Eartworks.

”Hvor jeg før kun kunne se streger på tegningen, kan jeg nu se arbejdsopgaven i 3D-kvalitet. Den visuelle forbedring giver mig et langt bedre helhedsindtryk over opgaven. Jeg har hele tiden styr på mit arbejdsområde og på maskinens placering,” forklarer maskinføreren.

Brian Dickow lægger også stor vægt på, at systemet er fremtidssikret via en platform for autostyring. Softwaren er dog ikke færdigudviklet endnu.

”Så vil man jo kunne holde sin gravedybde helt automatisk ud fra tegningen. Drejer det sig fx om en udgravning til en vejkasse på en bar mark, så kan autostyringen blive en meget nyttigt og produktiv løsning,” vurderer Brian Dickow.

×
Comments are closed.